Toen het mij overkwam heb ik meteen tegen mijn IT automatisering gezegd “dit wil ik nooit meer“. Ik kreeg te horen dat het niet te voorkomen is, dat wilde ik nou juist niet horen. Zo kan je toch niet ondernemen! Na een goed gesprek met een nieuwe IT specialist kreeg ik een erg goed gevoel. Cyberweerbaar zijn lukt alleen maar als de rol van de medewerker geen invloed heeft op je IT automatisering. Daarom is het systeem bepalend en volgt de medewerker, cyberweerbaarheid moet je opleggen.
Doordat ik mijn ervaring al veel gedeeld heb wordt ik regelmatig gevraagd om er iets over te vertellen. Zo ook voor de Saxion, ik heb mijn masterclass cybercrime als businessmodel gedeeld. De feedback die ik van de docent Henk van Ee terug kreeg was echt geweldig: Een les van onschatbare waarde!
Een betere titel voor dit gastcollege was er niet. In 60 minuten nam Frank Landhuis studenten van de minor Cybersecurity van Hogeschool Saxion mee in zijn ervaring als directeur van een bedrijf dat slachtoffer werd van ransomware. Waar Frank gewend was om problemen snel en praktisch op te lossen, kwam hij er langzaam maar zeker achter dat hij weinig keuze had dan in te gaan op de eisen van de cybercriminelen, ondanks de verschillende back up varianten waar hij over dacht te beschikken. Frank nam ons ook mee in het gevoel van onmacht wat je hebt als zoiets je overkomt maar tegelijkertijd ook de absolute wil om maatregelen te nemen om veel minder kwetsbaar te zijn voor dit soort aanvallen.
Wat Frank ook duidelijk uitlegde dat iedereen kan overkomen wat hem en zijn bedrijf overkomen is: hackers proberen op zoveel mogelijk plekken binnen te komen om dan te kijken “wat er te halen valt”. Echt een aanrader om Frank te laten vertalen en ik ben erg blij dat Frank dit voor studenten Saxion heeft willen doen. Een les van onschatbare waarde!